RSS w BIPie i n8n

No więc po tym, jak okazało się, że strona/BIP Tyskiego MOPSu została zaktualizowana i wprowadzono do niej RSS, postanowiłem to wykorzystać. Zrobiłem prostą automatyzację, która sprawia, że za każdym razem, gdy pojawia się nowy element w aktualnościach BIP-u, otrzymuję stosowne powiadomienie na Signal. Jak ona działa?

Automatyzacja co minutę sprawdza, czy pojawił się nowy wpis, a jeśli tak, to się uruchamia. Pierwszym krokiem jest ograniczenie listy wpisów do najnowszego za pomocą node’a Limit. W kolejnym kroku wykonywany jest HTTP Request GET, który pobiera zawartość strony, zawierającego najnowszą aktualność. Następnie za pomocą node’a HTML zostaje wyekstraktowana zawartość tekstowa artykułu z tagu CSS .aktualnosc, która jest dalej przedstawiana po prostu jako tekst. W kolejnym kroku wcześniej wspomniana zawartość trafia do AI, a na sam koniec zostaje mi wysłana wiadomość na Signalu.

Jeżeli również chcesz skorzystać z mojej automatyzacji w n8n, załączęam poniżej szablon, który można dostosować do swoich potrzeb.

URL do importu:

https://forum.kontrabanda.net/uploads/short-url/8NWZi7Bb2XcK1v0P7VmNtlg1Dhx.json

Plik do importu:

[Template] Notify RSS.json (5,8 KB)

Aby zaimportować automatyzację do naszego n8n’a, należy kliknąć “Create Workflow”, a następnie w prawym górnym rogu wejść w trzy kropki i można wybrać albo “Import from URL”, albo “Import from file”. Jeżeli wybierzemy pierwszą opcję, wklejamy powyższy adres URL, a jeśli wybierzemy drugą, importujemy powyższy plik JSON.

1 Like