Redesign wyszukiwarki RSSów w BIPach

Dobry wieczór się z Państwem, może i jest 2.00 w nocy kiedy to piszę, ale czuję się zobowiązany pochwalić pewnymi zmianami w wyszukiwarce RSSów w BIPach.

Co się zmieniło?

• informacje o konkretnym BIPie zostały wydzielone do osobnej strony, żeby można było się łatwiej odwołać do zamieszczonych w bazie informacji
  • znacznym zmianom uległa za to strona wyszukiwania, która tylko pokazuje nazwy podmiotów oraz ich adresy fizyczne (wraz z linkami do pełniejszych informacji – żeby więcej informacji mogło się zmieścić na ekranie)
  • pomniejsze usprawnienia typu poprawienie marginesów w przyciskach do przewijania stron

Propozycję dotyczących tych dwóch pierwszych punktów złożył @fajfer – za co dziękuję!

Sytuacja z kanałami RSS w BIPach

A teraz czas na podsumowanie, ile do tej pory BIPów ma swoje własne kanały RSS/Atom. Dane aktualne na dzień 20/01/2026.

• bip.gov.pl zgłaszał, że w bazie państwowej znajduje się 12.525 kart kontaktowych do podmiotów prowadzących swoje Biuletyny Informacji Publicznej. Z czego:
    • 10.946 BIPów udało się odwiedzić robotowi indeksującemu (co daje nam ~87,4% wszystkich dostępnych w bazie państwowej BIPów);
    • w bazie znajdują się informacje o 11.010 próbach znalezień kanałów RSS, które zakończyły się znalezieniem 1.730 kanałów RSS/Atom we wszystkich 10.946 BIPach (innymi słowy, tylko 15,7% BIPów, które były dostępne, posiadały jakikolwiek kanał RSS).
  • Wnioski są takie, że spoglądając na same liczby, to liczba kanałów RSS/Atom, które da się odnaleźć, rośnie – ale w bardzo powolnym tempie. Nie jestem w stanie jeszcze jednoznacznie stwierdzić, czy jest to na skutek po prostu zwiększenia liczby monitorowanych BIPów, albo czy powoli zarządcy BIPów rzeczywiście zaczęli dostrzegać potencjał w RSSach. (Choć twierdzę, że to pierwsze jest bardziej prawdopodobne, ale miło się zaskoczyłbym, gdyby było inaczej.)
  • Przez „bardzo powolne tempo” mam na myśli to, że od 27/12/2025, tj. od dnia, w którym odnalazłem i skasowałem znalezione pojedyncze duplikaty mogące wpływać na prawidłowość danych, robot indeksujący był w stanie odwiedzić tylko 10.832 BIPy (lub 86,5%), będąc w stanie odszukać 1.684 kanały RSS/Atom (innymi słowy, odnotowano wtedy 15,5% udanych prób ze wszystkich 10.846).
    • Oznacza to, że od tego dnia odnotowane zostało rozszerzenie zasięgu monitoringu o 114 Biuletynów Informacji Publicznej, oraz – tym samym – odnalezionych zostało dodatkowych 46 kanałów RSS/Atom.
    • Średnia dzienna (zaokrąglona w górę): ~5 nowych BIPów dziennie oraz ~2 kanały RSS/Atom dziennie były odnajdywane.
  • Ważna uwaga: za „jedną próbę”, jeżeli kanały RSS zostaną znalezione, uznaje się jeden, pojedynczy kanał RSS/Atom. Więc, jeżeli BIP ma więcej niż jeden kanał – w poczet wszystkich prób zalicza się tyle prób, ile jest znalezionych kanałów RSS/Atom. Zdaję sobie z tego sprawę, że może to nieco zniekształcać przedstawienie dostępnych danych, i zastanawiam się nad tym, żeby to jakoś wydzielić (lub chociażby zmienić słownictwo na bardziej trafne).